sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Käspaikan ystävät matkalla Virossa

Ensimmäinen Käspaikan ystävät - käsityö verkossa ry:n järjestämä matka oli Käsityö- ja kulttuurimatka Viroon 4.-6.6.2012. Osallistujia oli 24 henkilön joukko.  Matkan suunnittelivat yhdistyksestämme Minna Matinlauri ja Kata Luther. He olivat myös suorittaneet etukäteen koematkan samoilla seuduilla.

Jo lähtöselvitys Helsingin Länsiterminaalissa tuntui juhlavalta, sillä olihan komeaa nähdä luukulla oma Käsityömatka-kyltti! Tallinnassa siirryimme lautalta suoraan bussiin ja matka jatkui välittömästi kohti Haapsalua. Minnan ja Katan lisäksi meillä oli paikallisopaana Kaarina, jolta juttua riitti koko matkan ajan.
Katunäkymä Haapsalusta
Haapsalu on erittäin viehättävänoloinen kaupunki! Ennen lounasta joka oli Annin kahvilassa, Epp Maria Galerian yhteydessä, meillä oli aikaa tutustua pieneen pellavakutomoon ja tehdä ostoksia kutomon myymälässä. Ehtipä moni poiketa muissakin käsityöliikkeissä, joita olikin useampia lähes vieri vieressä. 
Kutomo Haapsalussa
Ostoksia, ostoksia!
Epp Maria Galleriin esittely
Meille esiteltiin Epp Maria Galerii www.eppmaria.ee/esittely-galleria. Siellä on esillä saman perheen kolmen sukupolven taiteilijoiden teoksia. Gallerian filosofia on peräisin venäläisen taiteilijan Nikolai Roerich'in toteamuksesta, jonka mukaan kauneuden havainnointi ja tiedostaminen pelastaa maailman.

Iltapäivällä jatkoimme autolautalla mantereen Rohukülasta Heltermaan satamaan Hiidenmaalle. Lauttamatka kestää 1,5 tuntia.

Majoituspaikkamme Hiidenmaalla oli Posti Hostel www.postihostel.ee. Sen päärakennus on vuodelta 1863, ja se on yksi Kärdlan vanhimmista rakennuksista. Vanha postirakennus sivurakennuksineen muutettiin majoituspaikaksi vuonna 2008.

Illan ohjelmassa oli tutustuminen Soeran maatilamuseoon. Paljon kiinnostavaa nähtävää siellä olikin. (Museossa nähdyistä käsitöistä teemme kuvakosteen Käspaikkaan ja linkki tulee tänne.)
                 Viileästä ilmasta ja itikoista piittaamatta illallista syötiin museon pihassa. 
Entisaikaset jalkineet: villasukat,
joiden pohjat on tervattu.Museota esitteli ja meitä viihdytti museon emäntä, hyvin värikäs persoona, kuulimme mm. tervatuista villasukista ja tervatuista lasten jalanpohjista! Hanurimusiikki soi ja meille esiteltiin villan kasvivärjäystä.
Museon päärakennuksen ulko-ovella oli koululaisten tekemä risumatto. Sen ohjeet aiomme julkaista myös Käspaikassa. Nyt kuvia matosta löytää museon sivuilta  www.soeratalumuuseum.eu
Hiiumaalaisessa käsityöliikessä.
Seinällä alueelle tyypillisiä pitsihuiveja.
Toinen matkapäivä alkoi ostoskäynnillä paikallisessa käsityömyymälässä, jossa oli myynnissä hiihdenmaalaisten käsityöläisten tuotteita. Usea meistä poistua kaupasta kainalossaan mm. pieni, sievä puujakkara!
Päivän ohjelmassa oli Heltermaan käsityötalo http://heltermaakasitoomaja.edicypages.com ja Vaemlan villatehtaan http://www.westestonia.ee/uus/magnetid/objekt/a/vaemla-villavabrik/ vierailu. Käsityötalossa meille oli järjestetty workshop pienryhmissä. Teimme kankaanpainantaa kasveilla, joita haimme talon ympäristöstä ja valmiilla sapluunoilla, joissa aiheet olivat Viron kansanperinteestä. Villatehtaalla on esillä villan käsittelyn kaikki vaiheet ja käytössä edelleen yli 100 vuotta vanhat koneet. Tutustuttin Hiidenmaan eli  Hiiumaan villaan ja Hiiu Vill -tuotteisiin. Ja lampaisiin! - Ja ostoksia tehtiin taas.
Turkka Käsitöömajan jättimäisessä, käsinveistetyssä pihakeinussa.
 Iltapäivän lopulla palattiin mantereelle ja suunnattiin Laitseen. Yövyimme Graniittihuvilassa www.graniitvilla.ee. Talon omistaja, Viron tunnetuin kuvanveistäjä Tauno Kangro esitteli taloa ja taideteoksiaan. 
Tauno Kango: Kotivahti, graniittia Suomesta


Illan päätteeksi paransimme porukalla maailmaan ja nautimme olostamme. Paljastimme toisillemme mm. parhaita kauneusvinkkejämme! 

Kolmantena päivänä ajettiin Tallinnan itäpuolelle ja Piiben maatilalle www.piibe.eu Siellä tutustuttiin käsityötaiteilija Eve Tiidolepp’iin ja hänen upeisiin huovutustöihinsä, joiden inspiraationlähteenä ovat erityisesti muinaiset kalliomaalausaiheet eri puolilta maailmaa. Saimme nauttia myös taiteilijan itse keittämää soppaa ja omatekoista leipää. Hyvää oli. Maatila oli aivan erhakossa ja melko vaatimatonkin, mutta paikkana hyvin viehättävä ja isäntäpari oli niin sympaattinen.
Vasemmalla taiteilija Eve Tiidolepp ja tytär kissa sylissään

Eve Tiidoleppin ja hänen miehensä voi tavata Suomessakin. Vierailevat myyjinä kesäisin mm. Turun Keskiaikamarkkinoilla.


Matkan lopuksi oli vielä Tallinnassa kohteena Karnaluks-käsityökauppa, shop.kl24.ee niille joilla rahapussissa oli jotakin jäljellä. Ja poikkesinhan minäkin kaupassa. Paikka piti nähdä kun olin siitä netin palstoilla "kuullut". Tavaraa oli hengästyttävä määrä, aivan piukassa kaikki paikat. Ehkä sieltä löytää, jos tietää mitä etsii…

Matkalaisten tunnelmat kotimatkalla lautalla olivat, että kyllä oli ollut mukavaa ja sisältö antoisaa! Uutta käsityömatkaa taas jo heti Katalta ja Minnalta pyydettiin ja sitä jo odotetaan!   

3 kommenttia:

 1. Anonyymi6/11/2012

  Varmasti oli mukava käsityömatka. Ehkäpä pääsen joskus mukaan täältä kauempaakin Pirkanmaalta.Kesäisin terveisin Taru

  VastaaPoista
 2. Voi, kun oisin ollut mukana.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi9/15/2012

  Toivottavasti ensi kesänä uusi matka toteutuu!!!
  Kaksi varmaa lähtijää olisi jo ilmoittautumassa mukaan!!!!!

  VastaaPoista